Viete, čo znamená crowdfunding?

Chcete začať podnikať, no nemáte dostatok finančných prostriedkov? Väčšina ľudí sa v takýchto prípadoch snaží financovať svoje podnikanie prostredníctvom úverov od rôznych bánk alebo si požičia od svojich rodinných príslušníkov či známych. To nemusí byť vždy šťastnou voľbou, pretože častokrát nám banka neposkytne dostatočné množstvo finančných prostriedkov, a tak sme limitovaní. Vtedy nám neostáva nič iné, ako hľadať iné možnosti a alternatívy. Jednou z nich je aj takzvaný crowdfunding. Že ste o tom ešte nepočuli? Nevadí. Čítajte pozorne ďalej a všetko podstatné sa dozviete. Už asi tak trochu tušíte, že ide o spôsob financovania rôznych začínajúcich projektov alebo rozvíjajúcich sa produktov.

Crowdfunding môže byť pomocou pre mnohých začínajúcich podnikateľov

Pojem crowdfunding na Slovensku
Financovanie crowdfundingu

Zaujímavosťou je, že samotné financovanie vo väčšine prípadov prebieha prostredníctvom internetu. Poďme sa trochu pozrieť na históriu crowdfundingu. Prvýkrát sa toto slovo objavilo na vlogu Michaela Sullivana v roku 2006, ktorý sa venoval alternatívnym spôsobom financovania. Pokiaľ si toto slovo rozoberieme, zistíme, že slovo „crowd“ znamená dav a slovo „funding“ v preklade znamená financovanie. Ide teda o akési financovanie davom, čiže väčším počtom ľudí. Ako to teda presne funguje? Existuje crowdfundingová platforma, na ktorej začínajúci podnikatelia alebo autori propagujú svoje nápady a zároveň prosia o finančnú pomoc. Nápad však nie je to jediné, s čím musíte prísť. Váš projekt by mal byť prepracovaný do detailu. K tomuto všetkému vám môže pomôcť vypracovanie podnikateľského plánu.

Čo ďalšie by ste mali vedieť o crowdfundingu?

Crowdfunding má rôzne druhy a delí sa na základe toho, čo dostanú tí, ktorí sa na váš projekt poskladajú. Prvým stupňom je charitatívne financovanie. To znamená, že ide o nezištnú pomoc a vy takémuto človeku nebudete musieť nič vracať. Druhým stupňom je crowdfunding – odmena. To znamená, že po rozbehnutí projektu bude mať váš financovateľ nárok na určitú odmenu (vopred stanovenú). Tretí stupeň funguje ako dlh. To znamená, že ho budete musieť splatiť do určitej doby. Posledným stupňom je takzvaný podielový crowdfunding. Váš financovateľ bude mať určitý podiel na vašom podnikaní. Pokiaľ sa chystáte financovať váš projekt prostredníctvom crowdfundingu, v prvom rade si ujasnite svoje ciele a stratégiu podnikania. Rozhodne nič neunáhlite, pretože pomaly ďalej zájdete. Viac informácií nájdete na webe https://printtalk.sk/.