Pšenica patrí medzi tradičné plodiny, z ktorých sa vyrába množstvo výrobkov

Iba málokto z nás sa skutočne zamýšľa nad tým, čo konzumuje. Častokrát ani netušíme, čo sa nachádza v kupovanom pečive či sladkostiach. Bez uváženia ich hádžeme do košíka. Podstatnou súčasťou pekárenských, ale aj iných výrobkov je storočia stará plodina, ktorá sa nazýva pšenica. Aj keď sa jej mnohí vyvarujú, môžeme ju nájsť takmer všade. V súčasnosti býva pšenica nahrádzaná inými plodinami, ktoré sú o niečo zdravšie a na naše tráviace ústrojenstvo majú lepšie účinky. To však neznamená, že by táto zlatá plodina mala byť z našich jedálničkov vyškrtnutá úplne. Prečítajte si, čo všetko pšenica obsahuje a čím sa dá nahradiť v prípade, že chcete jej konzumáciu obmedziť. 

Prečo je pšenica na našich stoloch už storočia?

Obľúbená pšenica si získala naše srdcia
Stohy pšenice

Ako sme už spomenuli, túto plodinu konzumovali naši predkovia už v dávnych dobách. Išlo najmä o to, že obsahuje skutočne veľké množstvo vitamínov a minerálov a výrobky z nej dokážu človeka zasýtiť na pomerne dlhú dobu. To sa v minulosti pri potravinách cenilo, avšak dnes už tomu tak nie je. V súčasnosti sa presadzuje zdravý životný štýl, a tak je pšenica z hľadiska chudnutia nie práve najobľúbenejšou potravinou. Aj keď táto plodina patrí k najprodukovanejšej obilnine na svete, jej konzumácia výrazne klesá najmä vďaka tomu, že trh ponúka nové a nové alternatívy, čím ju môžeme nahradiť. 

Čím je možné nahradiť pšenicu v našich jedálničkoch?

Najčastejšie býva pšenica nahrádzaná špaldou. Jej zrná sa odlišujú od pšeničných a obsahuje skutočne veľké množstvo živín. Konkurenta v obsahu bielkovín by sme hľadali iba márne. Okrem toho špalda pomáha aj na rôzne zdravotné problémy, akými sú vysoký krvný tlak či žalúdočné problémy. Znižuje tiež riziko vzniku cukrovky. Medzi ďalšie náhrady pšenice patrí pšeno, jačmeň, raž či ovos. Pšeno sa vyznačuje vysokým obsahom železa, preto je vhodné pre ľudí, ktorý trpia anémiou. Zo pšena sa dajú pripraviť skutočne chutné pokrmy. Využíva sa ako príloha k mäsu či zelenine, no môžete si z neho pripraviť aj takú pochúťku, akou je pšenová kaša s ovocím, medom a orechmi. Chcete sa o výhodách a nevýhodách pšenice dozvedieť viac? Tak neváhajte a kliknite na webovú stránku http://www.osivo.sk